Gezondheid‎ > ‎

Gezonde voeding

Geplaatst 25 jan. 2011 02:44 door Tietsy Kazemier   [ 5 feb. 2013 11:01 bijgewerkt ]

Het negatieve effect.
Hoewel de E-nummers als niet schadelijk worden geacht,
kunnen ze nog wel klachten veroorzaken. Dit hangt af van de gevoeligheid van de mens voor een of meerdere hulpstoffen.
Wetenschappelijk gezien is bewezen dat sulfiet en sulfiet verbindingen voor overgevoeligheidsreacties kunnen zorgen. Dit zijn de E-nummers E220 tot en met E228.
De meeste mensen zullen echter geen hinder ondervinden van hulpstoffen. Dat houdt niet in dat E-nummers altijd wenselijk zijn in het eten. Zo heeft de consumentenbond een lijst opgesteld van de stoffen die klachten kunnen veroorzaken.
Natriumbenzoaat is sowieso een hulpstof die u beter kunt vermijden. Deze stof zit met name in jam, frisdranken en vruchtensappen.
In ongeveer 10% van genoemde gevallen kunnen ouders hun kinderen deze kleurstoffen, ook wel azokleurstoffen genoemd, beter onthouden.
E951= Aspertaam en E621 MSG Smaakversterkers. Deze zitten in veel voedingsmiddelen.

Al dacht men sinds midden jaren 70 dat suiker en voedsel additieven bij kinderen van invloed op hun gedrag is, wetenschappelijk gezien lijkt er geen grond voor te zijn. In 1975 publiceerde de Amerikaanse arts Feingold weliswaar een artikel hierover, waarin hij stelde dat er een relatie bestaat tussen gedragsklachten en overgevoeligheid voor bepaalde voedseladditieven, natuurlijke salicylaten en suiker. Toch blijkt na twintig jaar onderzoek dat het lastig is dit verband correct en bewezen aan te duiden. Vooralsnog moet de praktijk uitwijzen of jouw kind gevoelig reageert op de genoemde e-nummers. Zo wordt er van het product Fristi een hoop goeds beweerd, maar voor kinderen met een gevoeligheid voor kleurstoffen is dit een slecht product. Er zit karmijnzuur (E 120) in en alhoewel het een natuurlijke stof is, kan het toch reacties veroorzaken. E staat voor Europa.

Bron: leerwiki


GEZONDE VOEDING

Enkele richtlijnen:
Gezonde voeding is voor ieder mens verschillend.
Voor de meeste mensen is het zo dat volkoren producten waaronder ook zilvervliesrijst aan te bevelen zijn boven de bewerkte producten waar de vitale stoffen uitgehaald zijn.
Wanneer u klachten hebt van erge vermoeidheid zou ik aanbevelen om eens (voor een langere tijd) een ander voedingspatroon te volgen.
Gebruik alleen producten die het minst bewerkt zijn en die zijn nog goedkoper ook!
Volle kwark, yoghurt en kaas (geen schimmel kaas).
Vlees; zo onbewerkt mogelijk (dat u kunt zien dat het vlees is).
Groene groenten zo puur mogelijk of diepvries producten.

Houdt de voeding altijd variërend zodat u alles binnen krijgt wat uw lichaam vraagt.

.


Comments