Informatief‎ > ‎

Druiven kweken

Geplaatst 3 feb. 2012 12:59 door Tietsy Kazemier   [ 28 jan. 2019 09:02 bijgewerkt ]


Het is goed om uw/jou eigen druiven te kweken! 


    
   
Alle begin is moeilijk, zo ook met een druif. Het is de vraag waarom je een druif wilt aanplanten voor de sier of de productie om er eventueel dan wijn van te kunnen maken.

Wij hebben jaren lange ervaring met de productiedruif Glorie van Boskoop ( Boskoop Glorie) wat een blauwe druif is voor zowel binnen als buiten te kweken. Ook de Frankenthaler (ook blauw) die is iets later maar ook een heerlijke smakelijke druif.
Voordat je een druif (Vitis vinifera) aanschaft let dan op het volgende; koop een goede jonge druif die geënt is of niet geënt. Voor een hobby tuinier is het niet belangrijk de levensduur is gelijk en de opbrengst ook.
Er zijn veel goede tafeldruiven (zoete). Frankenthaler en Glorie van Boskoop zijn zowel als
tafeldruif/wijndruif te gebruiken.
Omdat we erg Noordelijk in Nederland zitten is het van belang om een druif te kiezen die half augustus al begint te rijpen.
Er is hele rij soorten druiven, kies één die geschikt is voor het klimaat waar je woont!
Frankrijk, Engeland, Australië, Nieuw Zeeland, Amerika of Nederland in het noorden of het zuiden dit maakt allemaal een verschil. Ook de grondsoort speelt een belangrijke rol.

De plaats van de kas of de muur is van belang voor het licht en de zon, het liefst de hele dag zon vooral al vroeg in de morgen (dit om meeldauw te voorkomen).
Neem dus een jonge druif die je gaat leiden tegen een muur, pergola of in een kas, als snoer of waaier.
Een jonge plant bestaat uit 1 tak en moet het eerste jaar terug gesnoeid worden op ongeveer 60cm het liefst in december. De ogen lopen uit en nu kunt je de vorm aanbrengen die je graag wil hebben (snoer of waaier) de gesteltak bindt je aan.
Het volgend jaar gaan die gesteltakken groeien dan de takken terug snoeien tot 1 derde dit om de stam en het wortelstelsel te laten ontwikkelen (verdikken). Als je leggers boven elkaar wil hebben houd je een afstand van 40cm tot 50cm aan.
Wanneer je de druif op tijd de juiste voeding en zorg geeft zul je genieten van een heerlijke oogst!

Zie verder op druiven snoeien.Comments