Informatief‎ > ‎

Onderstammen van fruitbomen

Geplaatst 14 nov. 2012 11:11 door Tietsy Kazemier   [ 28 jan. 2019 09:02 bijgewerkt ]

Onderstammen van appels en peren.

Belangrijk zijn de onderstammen voor de verhouding tussen groei en opbrengst van de fruitbomen. Om onderstammen te kweken heeft men een speciale grondsoort nodig van een fijn soort kleigrond. Een gezonde onderstam is nodig om goed en gezond fruit te kunnen krijgen. Ook de wortels van de onderstam moet in de juiste verhouding staan met de te enten stek.

Eerder werden er zaailingen gebruikt en kreeg men een sterke groei met als resultaat hoogstam bomen die na vele jaren overdadig vrucht gingen dragen. Nu is er een enorme verbetering gekomen door de onderstammen op een goede manier te kweken en zijn er verschillende variëteiten gekomen die succes hebben. Op die gekweekte onderstammen ent men dan een soort appel of peer. De eigenschap van de boom hangt voor een belangrijk deel af van de onderstam en de juiste grondsoort.

Het enten van een boom, struik of stokken is een belangrijke bezigheid.                                            Ook het omenten is een manier om de bestaande boom te vernieuwen. Dit wordt soms aangeraden mocht men een verkeerde keuze hebben gedaan.

Natuurlijk is er veel te vertellen over onderstammen, hier onder vind je de voornaamste begrippen:

East Malling of EM komt van het proefstation in Engeland die als een van de eersten begonnen zijn met het selecteren van onderstammen. Engelse proefstations Malling en Merton.

Appelonderstammen:

MM106 en M7; zijn geschikt voor laagstammen en halfstammen zijn dus kleiner.

Bij ons in de boomgaard hebben we daar goede resultaten mee. Zoals Rode Boskoop Bilaar op MM 106.

M9; is de meest gebruikte onderstam voor laagstambomen (voor een kleine tuin) heeft een zwak wortelgestel waardoor de bomen gestut moeten worden. Kan ook goed op vruchtbare grond.

M27; heeft de zwakste groei en is geschikt voor appelboompjes in een pot maar is niet altijd winterhard.

M26; is windbestendig wat ook belangrijk kan zijn voor als je een fruitheg wilt aanleggen.

B9; een Russische (Budagovski) onderstam die goed tegen de vorst kan.

Perenonderstammen:

Kwee MA; is de sterkste en geeft goede resultaten. Heeft meer kracht als MC.

Kwee MC; heeft een zwakkere groei en is goed voor een leiboom.

Kwee Adams; zit tussen de vorige twee in.

Hoogstambomen:

MM111; voor een stamhoogte van meer dan 2m. Voor hoogstamfruit wordt soms gebruik gemaakt van een tussenstam. 

Hoogstambomen heeft men voor de sier en het plezier niet zozeer voor de opbrengst want als ze het naar de zin hebben zeer veel fruit kunnen geven.

Wanneer je graag fruit in je tuin wil aanplanten ook al is de tuin niet groot, is een aanrader om een haagvorm langs draad te kiezen met verschillende soorten appels en peren of alleen appels of alleen peren. Wat heel goed te doen is op een kleine oppervlakte. Het liefst een plek richting van noord naar zuid wat de beste belichting geeft. U kiest dan 2 of 3 jarige jonge bomen met een rechte harttak. Plant de boompjes op ongeveer 1m afstand dan kunnen de zijtakken 50cm uitgroeien. De heg is dan 1m breed en kan de heg zo lang maken als het nodig is. De onderstam die je hiervoor gebruikt mag niet te krachtig zijn. Voor een peer Kwee MC en Kwee Adams voor een appel B9.

Er zijn kwekers die speciaal aan je wensen tegemoet komen door te enten wat je graag zou willen planten.

Als je een boom koopt vraag altijd naar de goede onderstammen om niet later teleurgesteld te worden door een verkeerde groei. Het is ook zeer belangrijk om de grondsoort te weten van je tuin voor je gaat planten. Belangrijk; Vraag altijd naar de onderlinge afstanden van de fruitbomen zo dat als ze eenmaal opgroeien elkaar niet in de weg groeien.


tk.

Comments