Informatief‎ > ‎

Verbouwen van aardappelen.

Geplaatst 4 mrt. 2020 00:17 door Tietsy Kazemier   [ 11 jan. 2021 02:27 bijgewerkt ]
Aardappelen; daar wordt veel over gediscussieerd en de problemen staan breed uit in de kranten beschreven!
Er zijn verschillende soorten aardappelen (ieder zijn eigen smaak) maar de grootte van de pootaardappelen is belangrijk!
De maat 35-45 is de beste!
De kleinere wat men de gemiddelde noemt 28-35  deze maat  geeft vaak enkele dikke aardappels en komen na een nachtvorst moeilijk in gewas terug.

Het bevalt ons goed om de volgende aardappels te gebruiken het hele jaar door.

1. De vroege FRIESLANDER van dat ze klaar zijn tot ongeveer in Oktober.
 Wanneer ze langer gebruikt worden, gaan ze minder lekker smaken.
2. De EIGENHEIMER van ongeveer van Oktober tot 1 Januari.
3. De BILDSTAR begin januari daarna IRENE of OTTENA.

Dit zijn vrij bloemige aardappelen!
Een wat hardere aardappel (vast kokend) is de Bildstar, Eersteling enz. kijk op soorten aardappelen, vastkokende, bloemige, aardappel (productenvandeboer.com)

Alouette (5 Kg. = 75 knollen ...

Alouette is een vastkokende, geelvlezige aardappel met mooie rode schil. Vanwege de resistentie tegen Phytophthora in loof en knol, is Alouette uitermate geschikt voor de biologische teelt. Alouette is op eenvoudige wijze te telen voor volkstuinders en particulieren, geeft een hoge opbrengst en u kunt er ook frites van maken.
 
 Het woord aardappelmoeheid komt ons allemaal bekend voor.
 De aardappel is niet moe maar de grond waar de aardappelen in komen is moe geworden door steeds het zelfde gewas er op te zetten. Bodempathogenen zoals aardappelcysteaaltjes (aardappelaaltjes) kunnen dan voorkomen.
Zorg voor wisselteelt! 

Wat ook belangrijk is gooi aardappelschillen niet in je eigen compost en wees voorzichtig met de grond die van de aardappelen afkomt de zogenaamde restgrond of tarragrond.

Kijk ook op: Gezonde producten  welke voedingstoffen aardappels hebben.





Comments