Informatief‎ > ‎

Walnotenboom (Juglans)

Geplaatst 7 feb. 2011 09:58 door Tietsy Kazemier   [ 28 jan. 2019 09:02 bijgewerkt ]
Ook wel de Notelaar genoemd. Het is één van de schitterendste bomen met een geweldige kruin voor de schaduw. Een walnoot kan 15m of meer hoog worden en een omvang krijgen van wel 10m. De bladeren bevatten juglandine die bij warmte en kneuzingen de stof afgeven en houdt daardoor vliegen en muggen op afstand zegt men.
Staanplaats voor het aanplanten moet de grond goed diep losgemaakt worden, de walnoot wortelt zowel in de diepte als in de breedte. De boom staat graag in de zon of half schaduw op kleiïge of lemige grond.
De walnoot bloeit in april/mei en heeft zowel mannelijke als vrouwelijke knopjes die niet tegelijkertijd bloeien. Het is altijd een verrassing hoeveel noten er aan de boom komen.

Snoeien; een walnoot moet zo min mogelijk gesnoeid worden wanneer het wel nodig is beperkt men zich tot het verwijderen van dood hout, kruisende en scheurende takken weg te halen zodat de boom weer mooi in vorm komt. De snoeitijd is in de zomer wanneer de boom vol blad zit van begin Juni tot september, snoeien op een verkeerd tijdstip maakt de boom kwetsbaar voor vorstschade en overmatig bloeden met kans op afsterven van delen van de boom. De sapstroom komt in februari al op gang.!
Oogst; een fabel is dat de noten niet geplukt maar er uitgeslagen moeten worden. Wel komt dan de stof vrij die vliegen op een afstand houden. Er werd gedacht dat als men de noten er afslaat de boom het daaropvolgende jaar meer vrucht zou opleveren. De noot werd vroeger vaak in de buurt van de slaapkamers geplant.
Het hout van de noot is erg bros en het is gevaarlijk om in de boom te klimmen!
Rijpe noten moeten uit zichzelf uit de boom vallen. Eerst goed laten drogen, droog en koel bewaren.

De walnoot die geschikt is voor noord Nederland is Amphyon. Voordelen van dit soort zijn dat de boom laat uitloopt en daardoor geen last heeft van vorstschade. Weinig gevoelig voor ziekten, draagt al vrij snel vruchten, de smaak van de noten zijn heerlijk!
Bemesting; geen speciale bemesting geven, een walnoot wordt gevoelig voor bacterieziekte als te veel wordt bemest.
Water geven; normaal kan de volwassen boom zich goed redden zonder water te geven.
Is wel gevoelig voor wisseling van het grondwater door bemaling of juist onttrekking van water.


Comments