Informatief‎ > ‎

Wijn maken

Geplaatst 29 sep. 2014 13:17 door Tietsy Kazemier   [ 23 jan. 2016 11:33 bijgewerkt ]
Het maken van wijn in grote lijnen.


Al jaren maken wij van onze druiven uit de kas heerlijke wijn.
Het is aan te raden om een logboek bij te houden.
Let tijdens het werken op de fruitvliegjes dat die de wijn niet bederven!

De mooie gezonde rijpe druiven (voldoende zoet) worden met veel zorg geplukt, gewassen, geritst en gekneed.
Dan komen ze in het gistingsvat die wordt gevuld tot 2 derde. Er moet voldoende ruimte zijn om het gistingsproces zijn gang te laten gaan.
Suiker toevoegen en afsluiten met een waterslot die half gevuld is met water. De tijdens de gisting gevormde koolzuurgas kan zo gemakkelijk ontsnappen.
De inhoud wordt 3x per dag geroerd.

Na ongeveer 1 week als het voldoende uit gegist is gaan we het 1x grof (vergiet) zeven en 1x fijn ( door een doek) zeven. Nu gaat het in het in een vat waar het verder kan gisten, suiker toevoegen.
Wanneer de plopjes minder als 1minuut zijn is de gisting bijna voorbij.
Als het rustig geworden is overhevelen in een ander schoon vat en laten staan tot je het in de flessen wil doen.
Comments