Gezondheid


insectenbeten

Geplaatst 22 nov. 2020 09:42 door Tietsy Kazemier

10 gouden tips voor wie gevoelig is voor insecten

1. Vermijd picknicks en barbecues. Zoetigheid, bier, charcuterie enz. trekken wespen aan. Laat nooit blikjes met frisdrank openstaan en drink zeker nooit uit een blikje frisdrank. Als er een wesp inzit, kan ze in de mond of de keel steken.

2. Vermijd de omgeving van vuilnisbakken en afgevallen fruit waarop wespen verzot zijn.

3. Vermijd fysiek werk waarbij u bezweet raakt. Zweet trekt bijen en wespen aan.

4. Indien u hagen moet scheren, in kreupelhout of aan dakgoten of op een oude zolder moet werken, controleer dan eerst of er geen wespennest in de buurt is.

5. Vermijd de omgeving van bijenkorven en bloemperken in bloei.

6. Draag geen felgekleurde of zwarte kleren of kleren met grote bloemetjesmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk voor insecten.

7. Loop nooit blootsvoets door een grasveld. Bijen zijn verzot op de bloempjes van klaver en madeliefjes, en wespen kunnen een nest in de grond hebben.

8. Vermijd geurende deodorant, aftershave en zonnecrème. Zij trekken bijen en wespen aan.

9. Vermijd bruuske bewegingen wanneer er een wesp of bij in de buurt is. Sla zeker nooit een insect dood dat op uw lichaam is gaan zetten, maar schiet het eventueel met een vinger weg.

10. Dood geen bij of wesp in de buurt van het nest. Dit zal soortgenoten aantrekken. Probeer ook nooit zelf een wespennest uit te roeien, maar doe beroep op de brandweer.

zie ook artikel : Wat je moet weten over wespen-, bijen en hommelsteken

Honing

Geplaatst 17 dec. 2017 00:59 door Tietsy Kazemier   [ 6 jul. 2019 13:12 bijgewerkt ]

Wat is goede honing?Zuivere honing koop je vaak bij speciaal zaken of bij de imker.
Honing wordt ook honing genoemd die vermengd is met andere ingrediënten wat niet slecht hoeft te zijn maar je hebt dan geen 100 procent honing.

Het leven van de bijen is geweldig interessant!


Evenwichtige voeding

Geplaatst 20 mei 2016 23:49 door Tietsy Kazemier

Wat kan ik doen om op de juiste manier af te vallen?

Dat is een goede vraag die veel mensen bezig houdt.
Allereerst, ga na of je geen lichamelijke afwijking hebt. Dat kan de huisarts in eerste instantie onderzoeken.

Wanneer het 

Voeding voor verschillende kinderen

Geplaatst 18 jan. 2012 11:38 door Tietsy Kazemier   [ 20 dec. 2017 06:24 bijgewerkt ]

Voeding voor de verschillende type kinderen.

Ieder kind reageert anders op voeding. Hoe kom je er achter wat je kind nodig heeft?
Het type kind is van belang Dr. Andel- Ripke heeft het indertijd leuk uitgelegd door de kinderen te benoemen als; Keesje Kwikzilver, Bebje Bijdehand, en Joris Goedbloed.
Hier wil ik van uitgaan. Het zijn de verschillen in soorten en de aangegeven benoemingen spreken al voor zich. Alhoewel er vaak mengvormen zijn in de soorten kinderen houden we ons hier aan, om alles toch beter gescheiden te houden. 

Als het kind 1 jaar is geworden en alle soorten voedsel mag hebben is het toch verstandig om het goed fijn te maken zodat de maag en de darmpjes het goed kunnen verteren.

Een kind moet vanzelfsprekend gewone voeding hebben wat ze bij de medische controles voorschrijven. Dit geld voor de hoofdmaaltijden 3x per dag. Maar je mag toch ook rekening houden met onderstaande.


Kinderen helpen graag in de keuken, om het daarna lekker op te eten. 

Keesje Kwikzilver wil graag in het bijzonder vlees, vollemelkproducten (b.v.plakje kaas) en rozijnen.
Bebje Bijdehand wil graag ook vlees en is erg selectief in het uitzoeken van wat het goed kan verteren en al heel vroeg chocolade en natuurlijk de onmisbare vollemelk.
Joris Goedbloed lust eigenlijk alles en heeft overal zin in maar lust graag chips, allerlei soorten pap, pasta's en witbrood (voor de vitaminen en mineralen is het beter bruinbrood te geven dat helpt bij de vertering van het voedsel).

In de regel gaat het vanzelf doordat je kind bepaald voedsel meerdere keren weigert, dat is soms een toets dat ze dat voedsel minder goed verdragen.

Nooit eten opdringen! Kleine kinderen staan nog erg dicht bij hun intuïtie dat ze van nature weten wat ze nodig hebben. Let daar goed op!
Een kind moet alles leren eten is uit de tijd ! !

Een kind moet eten wat het nodig heeft en anders liever niet.

Over tussendoortjes.
Tussendoortjes zoals snoep enz. is erg moeilijk om dat te weigeren en ik wil je toch wijzen om het beperkt houden vanwege vaak de eenzijdige voedingsstoffen. Het geeft ook vaak een gewenning die moeilijk terug te draaien is. Fruit en een wortel kunnen altijd maar het vult wel de maag. 3X daags eten is beter daar het voedsel de nodige tijd moet hebben om te verteren. 


Goed om te weten!
Kinderen die opgroeien doen dat in fasen; dan een stukje in de lengte (zijn dan erg
leergierig en kunnen veel opnemen, zijn dan wat lastiger) dan in de breedte
(verwerken dan hetgeen ze hebben opgenomen, zijn dan veel rustiger).


 

Afweersysteem volwassenen

Geplaatst 9 jun. 2011 12:54 door Tietsy Kazemier   [ 24 feb. 2019 00:49 bijgewerkt ]

Het is belangrijk dat onze weerstand goed in vorm blijft om snel te reageren op afbraak, ziekte te voorkomen en aan te kunnen. In deze tijd van 'moderne ontwikkeling' is het erg moeilijk!
Er wordt veel gepraat over het afweersysteem, immuunsysteem of weerstand ( snelle reactie op ziekteverwekkers) wat houdt dat allemaal in. En hoe en wat kun je er zelf aan bijdragen.

Dit is geen eenvoudig onderwerp er zijn veel onzekerheden op dit gebied.
Wij kunnen opmerkzaam zijn op: krijg je voldoende rust en ontspanning, dat geldt voor ieder persoon anders en hangt af van het temperament (aard van de persoon). Daardoor heeft iedereen andere behoeften om zich te ontspannen.......en dat weet je zelf het beste.
We zijn ver afgeraakt van onze eigen gevoelens die we als kind bij ons hadden. Mensen die in wat mindere luxe opgroeien zoals in het 'Oostblok' hebben minder problemen wat de gezondheid betreft.
We moeten zus en zo, dan zal het beter gaan, advies genoeg maar als het er op aan komt weet men niet hoe en wat......om zich gezonder en daardoor ook gelukkiger te voelen.
Om terug te gaan naar de intuïtieve behoefte die ook de inlandse mensen nog uitstekend kunnen onderkennen hebben we toch iets wat we aan kunnen spreken in ons zelf......Samen met ons gezond verstand gaan we in de goede richting.

Net als bij het afweersysteem van kleine kinderen.
Sommige voedingstoffen kunnen het immuunsysteem beter laten functioneren.
Door meer volkorenproducten te eten zullen de te korten zoals de B vitaminen, calcium, chroom en zink aangevuld worden. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in het functioneren van de bescherming.
Voor de vertering van geraffineerde voeding zijn extra vitaminen en mineralen nodig die worden onttrokken aan het lichaam. Terwijl het lichaam schreeuwt om ondersteuning! Niet om onttrekking van die ondersteunende middelen. Gebruik liever geen geraffineerde producten zoals witte suiker en wittte bloem maar in plaats hiervan rietsuiker, honing en volkoren producten waar de vitale delen niet uitgehaald zijn.
Als het nodig is om voedingssupplementen te gebruiken stop dan van tijd tot tijd een week of 6 en ga dan verder, dat is beter voor de opname.
Door steeds producten te eten die veel 'vuile stoffen' bevatten gaat ons afweersysteem stapje voor stapje terug en na een tijd is het te veel en worden we ziek.
We zien de aftakeling gebeuren bij de bijen....hele bijenvolken sterven mede door te weinig weerstand.

We moeten daarom buffers inbouwen, eet gevarieerd, kies groente en fruit van het seizoen en zo vers en fris mogelijk.  Het geeft geen garantie wanneer je allerlei aanbevolen keurmerken koopt, alleen als je de groente en fruit zelf verbouwd weet je wat er mee gebeurt is en dan nog, doe het op een verantwoorde manier.
Een groot nadeel is dat we niet weten waar ons voedsel geproduceerd wordt, daar hebben we geen grip op en moeten we vertrouwen op de 'Voedsel en Waren wet' maar die worden ingehaald door de feiten van deze snel wisselende en veranderende producten wat ze maar nauwelijks bij kunnen houden.
Gebruik zo weinig mogelijk de magnetron voor het verwarmen en bereiden van voeding!

Het is belangrijk dat je voldoende vitamine D binnen krijgt om ziekten te voorkomen. Vitamine D komt o.a. voor in ei, vette zoutwatervis en melk en melk producten.
Wanneer je weinig vlees eet of helemaal niet, gebruik dan meer en regelmatig peulproducten zoals erwten en bonen.
Zorg voor voldoende slaap daardoor wordt het immuunsysteem opgeladen.
Breng regelmaat aan in je levenspatroon, de juiste verhoudingen, voldoende arbeid en rust.
Gebruik minder zout, als vervanging kun je kruiden gebruiken.
Drink groene of rooibos thee, om een goede stofwisseling te stimuleren. Het is beter om niet steeds thee te drinken zwarte, groene of rooibos. 3 koppen is al goed. Niet te veel Honing valt hier ook onder. 
Dit in verband met (Pa's) plantengifstoffen  Pyrrolizidine Alko"iden
Let ook op schimmelgifstoffen op of in het eten van b.v. jam, appelmoes en harde kaas. 
Let op bestrijdingsmiddelen. Organofosforverbindingen te veel is gevaarlijk (stapelen zich in het lichaam).
Kijk eens op: https://www.duurzaamthuis.nl/weet-wat-je-eet-hoe-giftig-is-plastic

De lever is erg gevoelig, ontlast het door weinig te roken en vermijd te veel alcohol en stress.
Knoflook, uien, haver, prei en sjalotten zijn goed om die regelmatig in de voeding te verwerken.
Zorg voor voldoende beweging en zuurstof, adem het liefst door de neus dan wordt de lucht gefilterd en blijven de vuile stoffen kleven in het slijm van de neus, snuit regelmatig je neus.

Druiven zijn bijzonder!
Die bevat eigenschappen voor onze voeding die gezondmakend en opbeurend zijn. Het liefst net als andere groenten en fruit wat rijp is in het juiste seizoen.


Een veel gestelde vraag: hoe krijg ik toch zo vaak blaasontsteking?

Komt vaker voor bij vrouwen minder bij mannen.
Een goede tip kan zijn: kleed je warmer b.v. over je slip een wollen of een ander warmhoudend broekje.
Meestal is dit al voldoende!
Neem 3x per week of vaker als dit nodig is een zitbad met een temperatuur die iets hoger is als je lichaamstemperatuur. Gebruik hier in eventueel kruiden of zeezout maar alleen water is soms al voldoende.
Gebruik het zitbad het liefst voor het slapen zo dat het lichaam niet weer afkoelen kan.

Afweersysteem van kleine kinderen

Geplaatst 31 mei 2011 12:04 door Tietsy Kazemier   [ 4 dec. 2017 11:49 bijgewerkt ]

Het is een geheim om het leven en de groeiprocessen van kleine kinderen te doorgronden!

Kinderen kunnen je niet met woorden iets vertellen
maar we moeten het hebben van aanvoelen, intuïtie. Let op de dierenwereld daar kunnen we veel van leren hoe de jonge moeders met hun kleintjes omgaan en ze precies aanvoelen hoe en wat er gebeuren moet. Eigenlijk is dat het zelfde bij de mens.


De beste voeding
voor de baby is vanzelfsprekend moedermelk van de eigen moeder, moeder en kind is een eenheid en sluiten perfect op elkaar aan net als voor de geboorte.
De overgang van moedermelk naar andere melk (alhoewel de flessenmelk zo samengesteld is dat het alle voedingsstoffen bevat die een kind nodig heeft) is moeilijk voor de baby, die dan vaak ook nog het lichamelijk contact moet missen met de moeder (wat zo belangrijk is voor de algehele conditie van het kleintje).
Als het goed is gaat de informatie/ervaring over borstvoeding over van moeder naar dochter, de medische-wereld zou wat meer moeten luisteren naar een ervaringsdeskundige op dit gebied.

De antistoffen die in de baarmoeder doorgegeven worden zorgen
tijdens de eerst 6 maanden voor de antistoffen. In die tijd kan de baby zich verder lichamelijk ontwikkelen wat ook de nodige energie kost (geef daarom de baby zoveel mogelijk rust). Ook tijdens de periode van het geven van moedermelk door de moeder worden de antistoffen doorgegeven en kun je er steeds een half jaar bij tellen.
Het is dus belangrijk om de borstvoeding (indien mogelijk) zolang als het kan ook voor de moeder, door te zetten in het voordeel voor de opbouw en het ontwikkelen van de inwendige organen van de baby.
Wanneer een baby ziek wordt is het lichaampje er nog niet klaar voor om zulke aantijgingen als bacteriën en virussen te weerstaan en wordt het erg moeilijk, ook de steeds herhaalde inentingen vallen hier onder!
Dit geld ook voor de wat grotere kinderen die in een moeilijke situatie komen door dat ze nog te weinig opbouw hebben -nog niet voldoende ontwikkeld- is het afweersysteem niet paraat genoeg. Komt het voor dat ze erg ziek worden al is het van korte duur maar kan wel erg heftig zijn.

Waarmee kun je je kind helpen als ze steeds maar oorontsteking hebben en verkouden zijn?

Door meer volkorenproducten te eten zullen de tekorten zoals de B vitaminen, calcium, chroom en zink aangevuld worden. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in het functioneren van de bescherming en de afweer die op deze momenten nodig zijn.
Voor de vertering van geraffineerde voeding zijn extra vitaminen en mineralen nodig die worden onttrokken aan het lichaam terwijl het lichaam schreeuwt om ondersteuning! niet om onttrekking van die ondersteunende middelen.
Gebruik geen geraffineerde producten zoals witte suiker, in plaats hiervan rietsuiker waar de vitale delen niet uitgehaald zijn, vanzelfsprekend kun je het zelf al wel invullen (dat te veel snoep en frisdrank niet goed is), kijk op de verpakking wat er in zit, het kost wat tijd en moeite maar je zal zeker beloond worden. Het kind is afhankelijk van jou.
Gebruik zo weinig mogelijk de magnetron voor het verwarmen en bereiden van voeding!
Kies onbewerkte voeding en snoep, geef ze een stukje kaas, appel, banaan of rozijnen (die stoffen bezitten die onovertroffen worden). Kies niet voor frisdranken die zuur zijn dat heeft een slechte werking op het gebit.
Kalk, is voor goede weerstand erg belangrijk. Geef de kinderen voldoende melkproducten.
Laat uw kind veel buiten spelen....!

Als je dit voor een poos aanhoudt zul je merken dat het kind na verloop van tijd gezonder is.


tk.

VOLLE MELK

Geplaatst 28 mrt. 2011 10:10 door Tietsy Kazemier   [ 27 feb. 2012 13:36 bijgewerkt ]


Het is belangrijk dat men weet hoe goed volle melk is
voor onze gezondheid, tijdens het opgroeien van kinderen en de weerstand van alle leeftijdsgroepen!
Lange tijd heeft men ons doen geloven door het aanbod van levensmiddelen dat volle melkproducten niet goed zijn omdat we bij gebruik daarvan zouden aankomen door de vetten.
Het aankomen in gewicht ligt niet aan de volle melkproducten maar aan ons snoepen van extra's (tussendoortjes), waarin verkeerde vetten gebruikt worden die slecht zijn.
Door de reclame voor magere melkproducten onthouden we ons van de zo belangrijke voedingswaarde die in volle melkproducten zit en gaat ons afweersysteem omlaag.
Bovendien is het belangrijk dat goede melkvet nodig is voor een goede stoelgang (ontlasting).
Niet alle vet blijft in ons lichaam maar een groot gedeelte gaat er weer uit met onder andere schadelijke stoffen die gebonden worden aan het melkvet en zo het lichaam verlaten.
Het vetgehalte van volle melk is vanzelfsprekend meer als van de bewerkte producten, halfvolle en mager (waar bijna geen vet meer in zit).
Met wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat men niet van de vetten in de volle melk groeit maar men zich er juist prettiger door voelt om het met enige regelmaat te gebruiken. Door het niet te gebruiken doet u zichzelf tekort!
Wanneer u melkproducten gebruikt zoals yoghurt (is een goede verzorging voor de darmen), wissel het dan af met een pauze van enige tijd om het daarna weer te gebruiken. Dit is belangrijk voor de werking van de bacteriën in de darmen.

Afwisseling aanbrengen in alle voeding is van essentieel belang en noodzakelijk.
Ook is melk de leverancier van veel onmisbare voedingsstoffen voor ons lichaam zoals;
Mineralen; calcium, zink, fosfor, foliumzuur, magnesium, kalium, natrium,
Vitamines; A, B1, B2, B6, B11, B12, C, D.
Natuurlijk is het van belang dat de melk van een gezonde melkstal komt. Dat kunnen wijzelf niet controleren maar de fabrieken waar de melk verwerkt wordt, krijgen wel de nodige controles.

Wij weten niet wat voor vuile stoffen er in de lucht zijn die we inademen. Daarom is het aan te bevelen om volle melk te gebruiken.
Koop altijd melk van een bekend merk!
Voor uw gezondheid is PUUR het beste d.w.z. zo onbewerkt mogelijk.
Wat de lekkerste melk is, dat is zeer persoonlijk.
De voedingswaarde van 1 plak kaas is gelijk aan 1 glas melk, wat erg aan te bevelen is wanneer men geen melk lust. Hier let u ook op het vet gehalte!! Bij voorkeur geen magere kaas.


Het is niet zo dat u gevrijwaard bent van allerlei kwalen, maar het versterkt uw afweersysteem wel.

Gezonde voeding

Geplaatst 25 jan. 2011 02:44 door Tietsy Kazemier   [ 5 feb. 2013 11:01 bijgewerkt ]


Het negatieve effect.
Hoewel de E-nummers als niet schadelijk worden geacht,
kunnen ze nog wel klachten veroorzaken. Dit hangt af van de gevoeligheid van de mens voor een of meerdere hulpstoffen.
Wetenschappelijk gezien is bewezen dat sulfiet en sulfiet verbindingen voor overgevoeligheidsreacties kunnen zorgen. Dit zijn de E-nummers E220 tot en met E228.
De meeste mensen zullen echter geen hinder ondervinden van hulpstoffen. Dat houdt niet in dat E-nummers altijd wenselijk zijn in het eten. Zo heeft de consumentenbond een lijst opgesteld van de stoffen die klachten kunnen veroorzaken.
Natriumbenzoaat is sowieso een hulpstof die u beter kunt vermijden. Deze stof zit met name in jam, frisdranken en vruchtensappen.
In ongeveer 10% van genoemde gevallen kunnen ouders hun kinderen deze kleurstoffen, ook wel azokleurstoffen genoemd, beter onthouden.
E951= Aspertaam en E621 MSG Smaakversterkers. Deze zitten in veel voedingsmiddelen.

Al dacht men sinds midden jaren 70 dat suiker en voedsel additieven bij kinderen van invloed op hun gedrag is, wetenschappelijk gezien lijkt er geen grond voor te zijn. In 1975 publiceerde de Amerikaanse arts Feingold weliswaar een artikel hierover, waarin hij stelde dat er een relatie bestaat tussen gedragsklachten en overgevoeligheid voor bepaalde voedseladditieven, natuurlijke salicylaten en suiker. Toch blijkt na twintig jaar onderzoek dat het lastig is dit verband correct en bewezen aan te duiden. Vooralsnog moet de praktijk uitwijzen of jouw kind gevoelig reageert op de genoemde e-nummers. Zo wordt er van het product Fristi een hoop goeds beweerd, maar voor kinderen met een gevoeligheid voor kleurstoffen is dit een slecht product. Er zit karmijnzuur (E 120) in en alhoewel het een natuurlijke stof is, kan het toch reacties veroorzaken. E staat voor Europa.

Bron: leerwiki


GEZONDE VOEDING

Enkele richtlijnen:
Gezonde voeding is voor ieder mens verschillend.
Voor de meeste mensen is het zo dat volkoren producten waaronder ook zilvervliesrijst aan te bevelen zijn boven de bewerkte producten waar de vitale stoffen uitgehaald zijn.
Wanneer u klachten hebt van erge vermoeidheid zou ik aanbevelen om eens (voor een langere tijd) een ander voedingspatroon te volgen.
Gebruik alleen producten die het minst bewerkt zijn en die zijn nog goedkoper ook!
Volle kwark, yoghurt en kaas (geen schimmel kaas).
Vlees; zo onbewerkt mogelijk (dat u kunt zien dat het vlees is).
Groene groenten zo puur mogelijk of diepvries producten.

Houdt de voeding altijd variërend zodat u alles binnen krijgt wat uw lichaam vraagt.

.


Andreas Line / Calendula

Geplaatst 24 jan. 2011 12:26 door Tietsy Kazemier   [ 28 jun. 2019 23:45 bijgewerkt ]

Voor een natuurlijke genezing............ Calendula.

Deze crème/zalf bevat geen geur- en kleurstoffen het is goed te gebruiken naast uw eigen geurlijn!

Het bevat natuurlijke stoffen / kruiden zoals calendula met onmiskenbare geneeskracht.
De crème/zalf, is heerlijk zacht en wordt goed door de huid opgenomen.
Jaren geleden gebruikte men het als een natuurlijke antibiotica.

Calendula; heeft een helend en verzachtend effect bij lichte verwondingen zoals lichte brandwonden en schaafwondjes, verlicht eczeem en is ontsteking remmend.
Het bevorderd de groei van nieuw weefsel.
Werkt verkoelend en verzacht de pijn.
Calendula-zalf; is goed tegen kloven in de handen, hersteld en verbeterd de huid.
Het geeft een beschermlaagje, de crème is enigszins vet en blijft daardoor langer inwerken.
De crème wordt gemakkelijk opgenomen, droogt snel op en voelt na 10 minuten niet meer vet aan.
Symphytum-crème  

De plant 'Symphytum officinale' (smeerwortel of heelwortel) is een eenvoudig middel tegen pijnlijke gewrichten en spieren, ook tegen blauwe plekken. 
Uitwendig gebruik is aan te bevelen.


Van oudsher een geneeskrachtige plant tegen ontstekingen en bloedingen.

De geneeskracht van de smeerwortelplant is bijzonder goed!
 
                                            
                                               ~~~~ 
                                            
Deze crème /zalf is met kruiden van eigen bodem gemaakt. 
Er zit bijenwas en propolis in.

Wanneer je je verdiept in de wereld van geneeskrachtige kruiden raak je niet uitgeleerd.
Voor een goed advies kun je ook terecht bij    www.avogel.nl/zoekop/klachten.php

Gezonde producten

Geplaatst 24 jan. 2011 12:19 door Tietsy Kazemier   [ 10 jan. 2021 08:11 bijgewerkt ]

 
Wist je dat de gewone aardappel onmisbaar is in onze voeding?

De aardappel heeft belangrijke organische voedingsstoffen die gemakkelijk op te nemen zijn door het lichaam.

Bijvoorbeeld; vitamine C, Natrium, Kalium, Fosfor, Zink, Zwavel, Silicium en Magnesium.

Silicium; wat in kleine hoeveelheid al goed is voor een mooie huid en haren, zit ook in onze aardappel.

Verder zit Silicium ( kiezelzuur) in uien, bier, wijn, champignons, rode-biet, gerst, rogge en volle tarwe.

Silicium; is een van de vele antioxidanten die we steeds meer nodig hebben om de stofwisseling en de immuniteit tegen ziekten actiever te maken.

Kijk ook op:    Verbouwen van aardappelen.

Gebruik het liefst onbewerkte producten zodat u optimaal kunt genieten van de organische voedingsstoffen.

Teveel bewerkte producten vernietigen een groot deel van de kostbare actieve stoffen.

Een voorwaarde is dat de aardappel geteeld wordt op gezonde niet uitgeputte grond.

Sperziebonen en andere boontjes zijn erg gezond en altijd toe te passen om een heerlijke maaltijd van te bereiden.
De genezende werking is niet zo bekend maar is overweldigend!

In de maand Januari is het de tijd om zuurkool te eten. 
De voedingstoffen lopen terug in veel producten en dit is dan een goede aanvulling. 

1-10 of 10