Informatief‎ > ‎

Aardbeien

Geplaatst 2 dec. 2011 10:59 door Tietsy Kazemier   [ 28 jan. 2019 09:02 bijgewerkt ]


De aardbei (Frangaria ananassa)
behoort tot de rozenfamilie evenals appels, peren en kersen.

De zaden zitten aan de buitenkant van de vrucht waar sommige mensen allergisch voor zijn. De prikkel tot deze reactie verdwijnt wanneer ze ingevroren zijn geweest .

Voor die heerlijke aardbeien is er altijd plaats!
Ook kunnen ze goed in een pot. Voor in een pot is het beste een doordragend ras te kiezen. Een grote pot van ongeveer 8 tot 10 liter inhoud, met goede potgrond wat waterdoorlatend is. Hier kunnen ongeveer 6 planten in gezet worden. Geef steeds voldoende water (het zijn watervruchten).
De pot moet het water voldoende af kunnen voeren. Zorg dat ze niet met natte voeten komen te staan.

Voor in het veld;
Zoek een plek uit die daarvoor in aanmerking komt d.w.z. Humusrijke grond en het liefst voor een groot deel van de dag in de zon.
De aardbeien waar wij succes mee hebben zijn Elsanta en de grote vruchten drager Figaro. Voor in een pot een doordragend soort b.v. Ostara
Als je plant, zorg voor voldoende ruimte tussen de planten.
Goed water geven als ze in de groei zijn zowel zomer als in een droge winter. Aard ze aan in de herfst en bij strenge vorst dek de aardbeien af.
Om de 3 jaar willen de aardbeien graag vernieuwd worden het liefst op een andere plaats of in nieuwe grond! De beste tijd voor nieuwe aanplant is begin augustus.

Tip; wanneer de aardbeien gaan rijpen leg er stro tussen en dek ze af tegen de vogels.

Comments