Zaaien

Plaatsingsdatum: Mar 05, 2012 7:25:40 PM

Het is een heel avontuur om iets te zaaien en op te kweken maar als het resultaat heeft is de vreugde des te groter!

Voor onze moestuin zaaien we meestal met de hand en voor eenjarige bloemen ook.

Soms gaat kiemen vanzelf en komt er allerlei zaad tot ontwikkeling wat we later weer verwijderen.

Het is prettig om zaden in de volle-grond in rijen of vakken te zaaien, om onderscheid te houden tussen de plantjes en het onkruid.

Wat u moet weten over kiemen van zaden is dat;

Sommige zaden ontkiemen in het licht en anderen in het donker, b.v. wanneer je een m² aarde in de tuin hebt en je woelt dat om, komen er weer andere plantjes boven (vaak veel onkruiden) terwijl de donker kiemers juist bedekt moeten zijn, in de schaduw of in het donker pas kiemen.

Als regel geld dat lichtkiemers vaak fijne zaden zijn en aan de oppervlakte gezaaid worden, donkerkiemers wat dikker en vaak via de magen van dieren gaan en zo kiemklaar gemaakt worden.

Dan zijn er ook nog zaden die bij kou kiemen die hebben een hardere schil en beschermen zichzelf tegen het snelle kiemen, ze hebben daarvoor eerst kou nodig en gaan dan ontkiemen als het weer warmer wordt.

Er zijn ook zaden die pas in het tweede jaar kiemen, dus als je geduld hebt lukt het haast altijd!

Veel zaden behouden hun kiemkracht een lange tijd als ze droog en afgesloten bewaard worden.

Ga je kruiden zaaien houdt er dan rekening mee dat de kiemtijd soms erg lang kan zijn.

Peterselie heeft een lange kiemtijd. Kan vroeg in het jaar gezaaid worden en ook ik augustus zo dat het in de winter gebruikt kan worden. Na de bloei sterft de plant af.

Goed om te weten; een paar koude kiemers zijn Bosrank, Klokjesbloem, Flox, Maartsviooltje, Monnikskap, Zeeuws knoopje, Nieskruid, Vrouwen mantel, Scabiosa, enz.

Zaaidiepte; men moet altijd rekening houden met de grondsoort waarin men gaat zaaien. De zaaidiepte is namelijk verschillend. Door ervaring leert je wel hoe het gaat bij jou in de tuin.

In zware grondsoorten moet ondieper gezaaid worden, bij te diep zaaien kunnen de plantjes en niet door (op) komen omdat de grond te taai is.

In zandgrond mag men niet te diep maar zeker niet te ondiep daar dan de zaden weg waaien of weg regenen. Het is een must om de grond optimaal voor te bereiden voor je de zaden er in doet.

Een juiste zaaidiepte is zeer belangrijk, b.v. rodebietenzaad moet op een vaste ondergrond liggen, bedekt met 1,5 a 2 cm losse, niet te fijne grond, bonen, pompoenen,meloenen, kalebassen en courgettes drukt men in losse zaaigrond en de gaten worden met dezelfde grond gevuld.

De zaaitijden en diepten staan vaak wel op de pakjes zaad die je koopt, dat klopt meestal wel, daar het van te voren getest is, voor Nederlandse omstandigheden.

Tijd van het zaaien is ook belangrijk; zaden met een lange kiemtijd gaat men vroeger zaaien. Zaden met een kortere kiemtijd zaait men later zodat ze na het opgroeien snel verder verwerkt (verspeend) kunnen worden wanneer de tijd en de temperatuur daar geschikt voor is, b.v. tomaten kunt je nog zaaien in de tweede helft van maart als ze in mei de volle grond ingaan kunnen gemakkelijk zelfs nog beter tot ontwikkeling komen.

In de moestuin kunnen we al in januari / februari beginnen met voorzaaien. Spinazie is een van de eerste groente die we in de volle grond zaaien, spinazie kan namelijk wat vorst verdragen maar let wel op de muizen die vinden de zaden lekker! .......zaai spinazie niet bij volle maan (het licht van de maan trekt de zaden naar boven).

Ook erwten, tuinbonen, paprika's en pepers kunnen gezaaid worden, dan wel voorkweken in de warmte, om de plantjes daarna zo geleidelijk aan naar de tuin te brengen.

Zaaidiepte van de volgende groenten; paprika's en pepers1 cm, tomaten, 2 cm, tuinbonen 8 cm, pronkbonen 5 cm,

sperziebonen stam en klim 5 cm, erwten 4 cm, uien 2 cm, sjalotten 2,5 cm, knoflook 5-10 cm, prei 2,5 cm, bosuitjes 1 cm.

Probeer de zaden gelijkmatig op dezelfde diepte te zaaien zodat het zaad ook gelijkmatig op komt.

Zaai zaad van planten die een penwortel krijgen direct op de plaats van bestemming.

Om voldoende lucht bij de planten te krijgen zaai vooral niet te dicht.

Om te leven halen de planten 90% uit de lucht (licht enz. belangrijk waar ze in het licht staan) en 10% uit de grond.

ZAAIGROND zelf maken is eenvoudig,

1 deel tufstrooisel

2 deel scherpzand

1 gedroogde fijngewreven eierdop ( Eventueel ietsje mest )

Of; 1 deel turfstrooisel

2 deel scherpzand

1 deel potgrond ( hier zit al mest in )

Zaai nooit dieper dan de dikte van het zaad.!

Gazon inzaaien kunt je het beste doen in april of september, 40 gram per m2.

Tot slot; Om het kiemen te stimuleren kunt je de zaaibedden verwarmen! Door een tunnel te maken van plastic gaat de grond al snel warmer worden, na de grond goed voor bereid te hebben, gaat het zaad in de grond en de temperatuur loopt al snel op tot enkele graden meer als aan de buitenkant. Bij een te lage temperatuur gaan de zaden niet kiemen / opkomen. De grondtemperatuur moet het liefst 13/14* zijn.

Ook kunt je paardenmest in / op de grond brengen, waardoor de grond opgewarmd wordt.

Wanneer je de grond zaai klaar maakt laat het dan nog een paar dagen liggen (rusten) voordat je het gaat inzaaien.