grondbewerking


Grondsoorten en het verbeteren daarvan.

In Nederland is er veel 'slappe grond' zoals veen en klei wat veel water bevat.

Structuur van de grond;

Van oorsprong heeft de grond op iedere plaats een ander structuur. Er wordt vaak gepraat over klei, zand of andere grondsoorten, zand is korrelig en veen zijn schubben van structuur. De kunst is om er achter te komen wat je voor grond hebt en wat je er op kunt verbouwen. Dat is voor een hobby tuinier belangrijk!

De grond is in de jaren gevormd en heeft daarom eigenschappen die er van nature in gekomen zijn.

Dat wil nog niet zeggen dat er veel voeding in zit. Wanneer je begint met zelf compost te maken en dat over de tuin brengt is het al een goed begin!

Als er veel regen op de compost is gevallen spoelen de voedingsstoffen er uit dus af en toe tegen teveel regen afdekken.

Dat gaat ook zo met mest wat je op de volle grond aanbrengt, wat voor mest het ook is, koeien-, paarden-, schapen-, geiten-, konijnenmest (liever geen varkensmest).

Het is uitstekend iets mest van kippen en duiven door de compost te mengen.

Het voordeel hiervan is dat de compost een hogere temperatuur krijgt en de slechte stoffen vernietigt worden. Door deze mest toevoeging heb je toch een voedzame compost.

Het is de bedoeling om de structuur van de grond te verbeteren met compost en organische mest.

Als de tuin op de juiste manier onderhouden en bemest wordt weten we uit ervaring dat er minder ziekten voorkomen.

Het organisch materiaal moet soms diep ondergespit worden om de werking van het bodem organisme (bacteriën schimmels en wormen) in werking te stellen die het grondwerk af kunnen maken. Er wordt door dit proces humus gemaakt zodat de gronddeeltjes op de goede manier verbonden worden en ze goed vocht en voedingsstoffen vast kunnen houden.

Humus is nodig voor iedere tuingrond voor een losse/rulle grond en structuur. Door het gevallen blad te laten liggen gaat het zoals de natuur het heeft bedoeld.

Grondsoorten in Nederland.

Zeeklei, rivierklei, zand, veen löss grondsoorten enzovoort, alle mengsoorten die door de eeuwen ontstaan zijn. Het kan zo zijn dat per vierkante meter de grond anders van structuur is.



Nawoord.

Bodem verbeteren met compost.

Compost is het beste als het rijp is d.w.z. het geurt naar bosgrond.

Er ontstaat enigszins een pH-verhogende werking als er compost op de tuin (moestuin, rozen of vasteplanten borders gebracht wordt.

Op normale tuingrond is het niet zozeer nodig maar zo af en toe weleens.

Als u lavameel of basaltmeel kunt kopen is het voor de grond een opsteker!

Het is aan te raden om een plant niet weer op de zelfde plaats te zetten, altijd wisselen of de grond vernieuwen.

Mulgen; niet hoger als een paar centimeter om zuurstof tekort te voorkomen. Om een gezond bodemleven te krijgen is het nodig om je aan de bekende regels te houden.

Soms is te diep spitten niet goed en beter om een laag van 6-7 cm te bewerken om het biologisch leven niet te verstoren en uiteindelijk beter bodem leven te krijgen.

Stimuleer het bodemleven door eigen compost te gebruiken, wat er van de tuin afkomt moet er ook weer aan terug gegeven worden.

De wormen zijn erg belangrijk die zorgen voor aan en afvoer, maken meters diepe gangen waardoor ook het water beter weg kan. Bovendien zetten ze de grond om en vernieuwen/herstellen de grond.

Met natuurlijke meststoffen is de opname/afgifte voor de plant zoveel als het nodig heeft.

Organisch bemesten heeft vele voordelen, bevordert de verbetering van de grond.

Rundermest.

Op zandgrond is compost van rundermest goed de zandkorrels binden zich gemakkelijk hier aan.

De compost moet wel ingewerkt worden. Paardenmest is hier minder geschikt.

Paardenmest.

Op zwaardere gronden is paardenmest uitstekend. Het veranderd de structuur van de grond in gunstige zin. Wel moet de paardencompost goed ingewerkt worden. Zodat er een luchtige bodem ontstaat en zuurstof gemakkelijk in en bij de planten kan komen. Ook water en zon kunnen beter doordringen in de grond.

zie ook; Bemesting door kunstmest

Voor verdere info kijk op: Het ontwerpen en inrichten van een tuin