Kuipplanten


Het is een hele klus om kuipplanten goed te begeleiden in hun groei en bloei. Sommige mensen hebben het in hun “vingers”en doen ze het op het gevoel. De meeste kuipplant liefhebbers hebben wat meer kennis nodig van de soort kuipplant en de behandeling. Licht en temperatuur zijn erg belangrijk!

Het is een uitdaging om naar een tuincentra te gaan en daar verschillende rozen, klimplanten en andere leuke materialen in speciale kleuren bij elkaar te zoeken. Wanneer je thuis komt is het zaak om de labels te bestuderen en de aanwijzingen op te volgen. Gooi de labels niet weg bewaar ze in een doos of emmertje wat je zelf gemakkelijk vindt. Het is belangrijk dat je later weet wat je in huis hebt gehaald. Door meer kennis te hebben hoe een plant graag groeit is het van belang om aandacht te geven aan de temperatuur, licht, grondsoort en vorst gevoeligheid. Doorgaans is gewone potgrond het meest gangbare voor de meeste planten met uitzondering van planten die kalk of helemaal geen kalk nodig hebben. In gewone potgrond is meestal wat voeding bijgevoegd voor de komende maanden, dus je hoeft normaal de planten niet bij te voeden.

Het verpotten gebeurt het liefst in het voorjaar, zorg altijd voor een goede afvoer onder in de pot. Je geeft voor de eerste keer voldoende water en dan laat je het met rust tot je ziet dat de aarde weer droog is geworden en geeft dan weer een flinke gift water niet zoveel als de eerste keer tenzij de grond weer uitgedroogd is.

Normaal geef je ongeveer 1,5 L lauwwarm water (18 graden) afhankelijk van de grootte van de pot en daarna de komende dagen niet weer. Het is beter om niet iedere dag een kleine gift te geven. Als het erg warm is en de plant staat in de zon hebben de planten meer water nodig. Planten die in de schaduw staan hebben minder water nodig. Er zijn planten die graag altijd vochtig zijn. Je komt er achter door het uit te proberen en........lees vooral de gebruiksaanwijzing bij de plant die je aanschaft. Planten horen bij een speciaal klimaat........dus als je een plant koopt die in de middellandsezee klimaat thuis hoort geef je het een andere behandeling als de planten in het nederlandsklimaat.

Wanneer je een plant aankoopt let dan op het volgende:

Kijk of de plant goed gezond is.

Afharden is belangrijk daar de meeste planten gekweekt zijn in een kas.

Afharden; de plant moet langzaam wennen aan de buiten temperatuur bv. overdag buiten en in de nacht binnen voor een aantal dagen of weken tot ook de kans op nachtvorst voorbij is kunnen de planten dag en nacht buiten blijven.

Na de IJsheiligen (half mei) is de kans op nachtvorst kleiner maar het is nog wel oppassen geblazen!