Bemesting door kunstmest

Er is veel te vertellen over overige bemesting de zogenaamde kunstmest.  Zo'n plusminus 150 jaar geleden is de kunstmest uitgevonden.

NPK- samenstelling wordt veel gebruikt en over gepraat (12 - 10 - 18).        N= stikstof, P= fosfor, K= kalium

Voor een mildere bemesting gebruik je 7 - 14 - 28 met minder stikstof (normale groei).  Ook een formule is 8-3-9 +2MgO.   2xperjaar voorjaar en zomer goed voor het  gazon enz.

Voor rozen zou kunnen  6 - 4 -10 (12) in de maand voor de 1e bloei MAART voor de 2e bloei JUNI / JULI afhankelijk van grond en het klimaat waar in de rozen staan.

Voorbeeld voor gras: stikstof voor de groei en maakt het gras groener.

                                                fosfor is goed voor de ontwikkeling van de wortels.

                                               kalium maakt het gras bestand tegen droogte schimmels en ziekten.

De N = stikstof  

De P  = fosfor

De K = kalium


Kieseriet = Kieseriet korrel een natuurlijke bron van magnesium. Magnesium gebrek zie je aan de bladkleur, die wordt gelig. Zelf compost maken gaat het gebrek enigszins tegen.  Zandgronden kunnen magnesium moeilijk vast houden.



Het aanwezige zwavel en magnesium in de meststof zijn wateroplosbaar waardoor het direct door de plant kan worden opgenomen. het zorgt voor een mooie groene kleur en de planten herstellen zich spoedig. Het is verstandig om iets kieseriet te strooien in het voorjaar 50 gram per vierkante meter.

Patentkali =  de stevigheid en bloei voor planten in de borders.

 Superfosfaat is in water oplosbaar, ook wel tegenwoordig Tripel superfosfaat genoemd.  Het stimuleert de wortelzetting. Het is een fosformest. Een gebrek aan fosfor is te zien aan de bladkleur die is dan donkergroen/ blauwachtig. 

In het voorjaar bemesten is nodig voor een goede start 1x voor de borders met vaste planten en in de nazomer dan worden de planten sterker tegen de winter.

Bemesting geef je vroeg in de morgen of in de avond  NPK  8-3-9    +2  MgO  .              Deze meststof kan het water goed vasthouden en kluiten verminderen.

Er zijn verschillende meningen over bemesten. uitproberen is het beste. Het beste is voor onze eigen tuin,  dit is ook belangrijk voor compost waar je niet van weet wat voor stoffen er in zitten.

Rozen 2x voor de 1e en 2e bloei, moestuin vaker indien nodig.

Kieseriet korrel een natuurlijke bron van magnesium dus dat kun je gebruiken als de grond daarom vraagt. Wanneer je ziet dat er magnesium gebrek is.

Kalk toegift is soms\vaak nodig, doe het in de herfst als de grasmaaier op stal gaat. Of vroeg in het voorjaar. 1Kg op 10m(vierkante) speciaal op zandgronden. Er moet als het goed gaat werken 2 tot 3 maand tussen de volgende bemesting  zitten.  De herfst is de beste tijd...   

(Tegenwoordig is een kalkbemesting nodig omdat de regen die in deze tijd valt zuur is.  Een handje vol is voldoende voor 1 vierkante meter om mee te beginnen en dan kijken wat de reactie is.  De planten in de borders zullen er van opleven en er gezonder gaan uitzien. ) 


Niet teveel bij groenblijvende struiken zoals b.v.  Azalea's, Heide en Rododendrons blijf daar goed op afstand met het kalk strooien.!

Hemelwater is meestal zuur en dan zou de grond wat kalk nodig hebben.  De pH gaat omhoog door kalk (korrel) te strooien.

Soms bied een bedrijf gratis testen aan meestal in het voorjaar in de maand maart. Daar kun je dan gebruik van maken. 


Wanneer je kunstmest wilt strooien doe dat voor een bui aan of sproei met water zodat het z'n werk kan doen.

Kunstmest werkt meestal snel. Gebruik niet te veel kunstmest beter is organische mest/compost.

Koemest bevat niet veel stikstof.


Bemesting voor aardappelen 2022.

Oppervlakte  van 1 are = 100 vierkantenmeter 

N P K    12-10-18     7 Kg

Patent kali    2Kg

Super fosfaat   2Kg


Zelf even uitrekenen wat wat er totaal nodig is !


Pas op! 

Wanneer je teveel bemest maak je de planten kwetsbaar dus een juiste bemesting is van levensbelang voor de groentetuin en de borders met planten.

Kijk altijd op de verpakking of goede informatie door iemand met kennis van dit onderwerp.

Een vuistregel is alles wat je van de tuin haalt moet ook weer terug  gegeven worden.

Door compost of andere bemesting. Door goed verteerde organische mest (blad en plantenresten) gaat de structuur van de grond verbeteren. 

Er moet ruigte in de grond gebracht worden. Ook in een bestaande tuin is soms organische mest nodig zoals koe- of  paardenmest wat in ieder geval een half jaar gecomposteerd is doet dan zijn werk. 

Organische bemesting werkt langer dan de snelwerkende kunstmest.

Als er evenwicht in het grondleven is gaan de planten beter groeien. 

Wanneer je de grond om gespit hebt moet er enige tijd zo ongeveer een paar week tussen het gaan beplanten zitten. Dat noemt men inklinken of tot rust komen.

 Ga nooit overhaast te werk,  denk er goed over na en laat je eventueel voorlichten en dan nog....   de ene grond is de andere niet.