Vasteplanten

Het is heerlijk om met Vastenplanten te werken. Maar soms wil een plant niet op een bepaalde plaats.


Echinacea/zonnehoed

Is een prairie plant en wil graag wat kalkrijke doorlatende grond. Niet te veel concurrentie van andere planten en verlangen elk jaar wat bemesting (niet te veel) zoals kalk op zandgronden en compost of natuurlijke/organische mest wat in de loop van de tijd de voedingstoffen afgeeft zoveel als de plant zelf vraagt. Het heeft wortelstokken. Goed te combineren met andere planten.

Kniphofia/vuurpijl.

De plant houdt van een zonnige plaats met een doorlatende zanderige bodem, organische voeding b.v. compost . Pas op voor uitdroging en geef de plant in april en begin juli organische mest.

Na de bloei de bloemstengels afknippen.

Het heeft een natuurlijke winterbescherming draai het blad rond en bind het vast met touw.

Als de temperatuur toch te veel daalt geef het dan extra winterbescherming.


Kaapse fuchsia.

Is een dankbare plant, vermeerderd zich door wortelscheuten. Als die te veel ruimte in neemt dan afsteken. Is groenblijvend in de winter maar licht vorstgevoelig / half winterhard -5tot -10 . Na de winter op 20cm terug knippen en in de zomer de zaaddozen er uit halen met een scherpe schone schaar, kniptang of snoeischaar.


Asters.

Asters zijn er in een veelheid van kleuren en hoogtes. Bijna niet vorst gevoelig en is een gemakkelijke plant om te verzorgen. Niet te nat zetten zoals veel planten gaan ze schimmelen en hebben het moeilijk in het voorjaar met nachtvorsten.


Eupatorium/Koninginnekruid.

Deze plant kan het best groeien op de achtergrond in een border. Kan 2 tot 3m hoog worden en kan wel wat steun gebruiken. Niet vorst gevoelig!


Monnikskap/Aconitum.

Een mooie plant met glanzend blad en kan veel vorst verdragen. Knolvormige wortels, groeit graag op humusrijke grond. vermeerderen door scheuren of zaaien. Ongeveer 1m Hoog


Achillea Ptarmica 'The Pearl'

Een dankbare gemakkelijke plant kleur wit. Breidt zich goed uit door ondergrondse uitlopers .

Zonnige standplaats en groeit in bijna alle grondsoorten. Niet vorstgevoelig!


Acanthus Mollis

Groeien graag in de zon en zijn geschikt als solitair op goede doorlatende grond.

Licht vorstgevoelig bij zeer strenge vorst afdekken.


Anemone / Japanse /Herfstanemoon

In vele soorten, kleuren en maten. Ook een liefhebbers plant, groeit in humusrijke grond. Ongeveer 1m Hoog. Kan tot -15* vorst verdragen.


Monbretia, Crocosmia of Luciferplant.

Deze plant is een verrassing in onze tuin.

Ze zijn er in de kleuren geel, oranje en rood, steekt boven alles uit en is gemakkelijk in onderhoud. Bloeitijd eind juni enzovoort de hele zomer.

Het is een prairie tuinplant staat graag in de zon op vrij droge grond die af en toe wat compost moet hebben. Winterhard tot -10 graden.

Spiraea Anthony Waterer.

Staat graag in de zon en soms ook half schaduw. Bloei juli - oktober. Snoeien in het voorjaar tot 3cm boven de grond voor een grotere bloem 2cm voor kleinere bloemen. Is bijna niet vorstgevoelig.


Malus/Sierappel is een boom of struik.

De struik of boom hoeft niet gesnoeid te worden als je het grillig wil laten groeien. Haal altijd wel de kruisende takken weg zo dat open blijft en de zon er goed in kan. Snoeien in zomer (augustus), herfst of winter eventueel wat uitdunnen. Er zijn heel veel soorten met gele of rode vruchten die in december een mooie aanvulling in de tuin kunnen zijn. b.v. Malus Indian Magic heeft kleine appeltjes in de herfst oranje/rood is erg mooi!

Bij de kwekers is vaak een ruime keus.







Vasteplanten en vorst.

De meeste vastplanten kunnen enige vorst goed verdragen tot -5* of -10*/15*

Daar zijn natuurlijk uitzonderingen op die kunnen nog meer vorst verdragen zoals herfstasters, floxen, hortensia's, siergrassen, Winterakoniet, sneeuwklokjes en anderen.


Wat is winterhard in onze tuinen, dat kan erg variëren hoe de weersomstandigheden zijn, vorst en regen (veel of weinig).
Niet alleen kou maar ook vochtigheid heeft invloed (te lang natte voeten). Zorg voor een goede afwatering in de tuin!Te natte grond en wind dan gaan de plantwortels vaak rotten.
Tijdens de normale winterrust gaat er vaak niet zoveel mis en de meeste planten overleven het wel.
Gelukkig is ook vaak wel sneeuw (10-20 centimeter) voor bescherming.Maar zo af en toe dan gaat het de verkeerde kant op door ons zeeklimaat.
Nachtvorst in het voorjaar wanneer de planten al weer uit gaan lopen nieuwe lopers/knoppen krijgen is funest.Dat duurt vaak tot half mei.