Tomaat, Paprika, Komkommer, Aubergine en Courgette


Een tomaat kan ook goed groeien in een pot de warmte blijft lang in de pot.

Vleestomaat;

De opgekweekte planten uitplanten op 70 bij 45 cm., na half mei op een warme zonnige plaats zetten. Tijdens de groei goed aanbinden. Alle zijscheuten wegnemen (dieven) het liefst als ze nog klein zijn, dat zijn de concurrenten van de hoofdstengel.

De hoogte; dit verschilt met het soort tomaat, sommige kunnen en mogen hoog worden 2 meter is al heel wat, dan toppen daardoor krijg je grotere vruchten.

Het opbinden van de plant langs een tonkinstok of speciale tomatentouw de plant inslingeren of indraaien is nodig. Laat de plant dicht bij het tomatentouw opgroeien en draai de plant dan voorzichtig om het touw.

Belangrijk is ook om de plant zo droog mogelijk te houden en bij de voet water te geven maar niet tegen de stengel aan!

Wanneer de planten in een kas staan is het goed om veel te luchten (ramen en deuren open zetten) om ziekten te voorkomen. ( botrytis of fytoftora zijn de meest voorkomende schimmels).

Het blad mag niet vochtig blijven!

Niet te vroeg het blad afknippen de onderste bladen het eerst tot de eerste vruchtzetting die hebben geen functie voor de groei van de tomaten. Verderop in de plant de bladeren die het zonlicht tegen houden half of helemaal verwijderen. Het blad vlak boven de tomaten eerst zoveel mogelijk laten zitten voor het stimuleren van een goede sapstroom. Dus niet direct al het blad verwijderen!

De tomaat heeft veel water nodig zo ongeveer om de 2 dagen water geven als het erg heet is rond de 30 graden meer water geven wij doen dat het liefst vroeg in de morgen.

In Oktober/November kunnen we de tomaten na laten rijpen en beschermen tegen vorst. Soms is het nodig om ze af te dekken met vliesdoek daar kan lucht door zo dat de schimmel geen kans heeft.

Kerstomaat; tijdens de groei licht aanbinden zodat de vruchten niet op de grond komen te liggen, zijscheuten niet wegnemen en na vorming van vier vruchttrossen kop uit de plant halen en verdere groei beperken. De vruchten goed laten rijpen (als je te vroeg onrijpe tomaten gebruikt zitten er stoffen in die schadelijk zijn voor de gezondheid).

De laatste tomaten kunnen ook goed narijpen in een donkere kast of in een bak met een krant er over. Regelmatig controleren of ze al eetbaar zijn.

Paprika's en pepers; het is aan te bevelen om paprika's/pepers zelf te kweken. De kiemtijd is lang wel 15 dagen bij een temperatuur van 20/28 graden. Soms gaat het sneller.

Plant afstand is 80 bij 40 cm. 3 tot 4 zijscheuten aanhouden en de rest wegnemen. De paprika/peper houdt van veel warmte en vocht. Het is een bijzondere ervaring zelf je eigen paprika/peper te kweken om het daarna te eten.

Verstoor de groei van de paprika niet (dat kan een groei vertraging geven van wel 14 dagen). Plant de paprika niet te diep. neem ongeveer 1 cm speling als je de plant in de grond zet. De plant tijdig toppen dan gaat ie sneller weer uitlopen in de oksels. Ook blad wat beschadigt is verwijderen met een schoon schaartje/mesje.

Tomaat, paprika en peper hebben veel gemeen wat betreft de bemesting en de omgeving waar ze graag groeien.

Komkommer verzorgen en leiden; ze groeien het beste onder vochtige omstandigheden waarbij de grond steeds vochtig gehouden moet worden. Rijke compostgrond en halverwege bij mesten met meer compost. Bedek de wortels die naar boven komen met compost of grond. In de kas altijd voldoende luchten om schimmel te voorkomen. Aangetast blad verwijderen.

Overbodig blad snoeien. Voor de vorming van een stevige hoofdstengel tot ongeveer 1m of hoger, de lage stengelscheuten dieven (wegnemen).

Zijscheuten toppen als er vruchten aan zijn gekomen.

Wanneer de vrucht klaar is voldoende laten door groeien tot de goede lengte. Kleine niet volgroeide komkommers zijn bitter van smaak.

Aan te bevelen is een geënte komkommer.

Aubergine; deze plant wil het best groeien in een kas met een temperatuur van 21 graden. Men houdt twee hoofdstengels aan om toch volwassen vruchten te krijgen.

De snoei is een combinatie van tomaat en paprika, ook het dieven (kleine scheutjes in de oksels weg halen). Voldoende lucht in de plant is belangrijk. Haal daarvoor als de plant op de juiste hoogte is wat blad weg.

Courgette; de courgette is een plant die ook op het balkon goed doet. Als de pot groot genoeg is doorsnee van ongeveer 30cm tot 40cm, kun je prima een mooie courgette opkweken. Laat de zaden in de buitenlucht in de maand mei kiemen bij een niet te hoge temperatuur.

Ruimte voor de courgette is van 1m bij 1m is nodig in de volle grond.

De bladen zijn groot, wanneer de eerste vruchten zich aandienen kunnen er wat bladen verwijderd worden (niet te veel want het groen van de bladen zorgt voor een goede vrucht).

De courgette is een echte aanrader ook voor de geweldige voedingsstoffen, mineralen en vitamines.

Eet nooit onrijpe vruchten van tomaat en aubergine (i.v.m. de schadelijke stof solanine die in de vrucht zit).

Bewaren van: tomaat, paprika en aubergine kunnen goed ingevroren worden in kleine hoeveelheden.

Bewaar ze niet in de koelkast maar wel op een koele plaats.!