Het ontwerpen en inrichten van een tuin


Het ontwerpen en inrichten van een tuin - liefst in een gezonde omgeving.

Eenheid en stijl is belangrijk bij het ontwerpen en inrichten van een tuin. Het is een plezierige aangelegenheid. Er moet verband zijn tussen huis en tuin. Wat belangrijk is de stijl die bij je zelf past. Er wordt in de tuinbladen veel overgeschreven. Zoek de beste bladen bij elkaar en laat je inspireren door velerlei uitleggingen. Kijk eens bij een ander in de tuin en doe ideeën op. Bezint eer ge begint....

Een tuin aanleggen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is een hele klus tenminste voor een wat grotere tuin. In grote lijnen kunt je je tuin aan laten leggen door een hovenier. Met een goed ontwerp/plattegrond van de tuin. De rest doet je zelf. Bekijk de ligging van het huis/tuin ten opzichte van de zon. Zorg vooral voor voldoende zon en wanneer die in de tuin komt (baken een gebied af s'morgen en s'avonds wanneer waar en wanneer de zon op een bepaalde plaats op de tuin schijnt).

Kies bomen, struiken en planten (maak een lijst van je voorkeur). Maar die wel in je tuin kunnen groeien en bloeien. Met een nauwkeurige planning komt je heel ver. Maak een schets van de plannen. Beslis wat je wil, veel gras met kleine borders of juist geen gras en b.v. veel buxushaagjes (bedenk wel dat die buxushaagjes heel bewerkelijk zijn).

Gaat je werken met een afscheiding van houten, stenen of een snel groeiende haag b.v. Laurier, die dan ook regelmatig gesnoeid moet worden.

Wanneer je zelf je groenten en snijbloemen wilt kweken, wat een grote voldoening geeft, moet daar ruimte voor zijn binnen het ontwerp. Voor een pluktuin/groentetuin is veel zon en goede grond nodig. Neem wat erg aan te bevelen is een grondmonster!

Let bij alle overwegingen op kleur, geur, bloeitijd en standplaats (of de plek vochtig, schaduwrijk of zonnig is).

Verharding is zeker niet de goedkoopste post bij een aanleg. Paden moeten vooral functioneel zijn. Niet teveel aandacht opeisen. Terrassen en paden spelen een belangrijke rol. Neem de tijd om na te denken waar het terras en de paden moeten komen. Let hierbij weer op schaduw en zon. Welk materiaal? Natuursteen, baksteen, betonstenen, grint, hout (wordt vrijwel altijd glad door algen groei) schelpen, schors of een combinatie hiervan. Dit alles heeft te maken met persoonlijke smaak. Laat je uitgebreid voorlichten en bereken nauwkeurig wat er nodig is.

Een kas is ook op te nemen in het ontwerp. Voor een kas hebt je speciale kennis nodig.

Een vijver zorgt voor rust en harmonie. De vijver moet driekwart van de dag in de zon liggen. Dit is nodig voor het biologisch evenwicht. Het moet ook beschut liggen maar niet te dicht bij bomen.

Dit alles is maar een handreiking voor het aanleggen van een goede tuin, waar je veel plezier aan kunt beleven.

Kijk ook eens op: Kleine tuin ontwerpen en grondbewerking