Compost maken


Compost het beste voor de tuin!

Compost maken van verschillende materialen zoals tuin en keukenafval met of zonder mest. Bedenk dat het materiaal en de bereiding uiteindelijk de kwaliteit bepalen.

Compost maken is een cirkel -overschotten en restanten- worden hergebruikt voor de teelt van het komend jaar.

De compostbakken hebben graag schaduw in de zomer en zon in de winter.

De ideale plek is onder een loofboom.

Een composthoop mag maximaal 2 meter breed en 1.70 hoog zijn maar wat kleiner kan ook, een houten bak met aan de zijkanten voldoende luchttoevoer, een silo van kippengaas of vlechtlattendraad.

Een kunststof bak hier in kan kleiner (goed fijn) afval samen met keukenafval (ook fijn) (geen aardappelschillen en wortels van koolplanten) klein materiaal is beter verteerbaar.

De rode wormen komen in de bak om het materiaal om te zetten.

Wel is aan te bevelen om soms een laagje grond uit de tuin toe te voegen. Het liefst geen grof materiaal zoals takken, dikke wortels en klonterig materiaal dat verteerd niet goed. Als het goed werkt kun je de aarde er onder uit halen en gaan gebruiken. Voor meer info lees ook het volgende.

Voor een andere composthoop of silo: zoals het prima is. Zie onder op de foto van vlechtlattendraad.

Leg op de bodem een laag takken voor beluchting en stort de eerste keer een laag van ± 20 cm tuinafval vermengt met wat keukenafval en als je hebt wat stalmest.

Let er op als er gras en blad op komt eerst drogen en niet te veel daarvan gebruiken.

Eierschalen zijn prima maar eerst verkruimelen.

Afdekken met een weinig tuinaarde. Vervolgens een tweede 20cm laag en weer afdekken als te voren tot de gewenste hoogte ± 1.50m is bereikt, maak het vooral niet hoger.!

Een compostbak op natuurlijke bodem heeft de voorkeur, dan kunnen de wormen en micro-organismen hun gang gaan. Zo wordt je veel werk uit handen genomen door de natuurlijke werking.

Uien, blad en koffieafval (uit de keuken) trekken de wormen aan om het omzetten te bevorderen.

Zorg voor voldoende vochtig materiaal, niet te nat! Bij te veel vocht is er gebrek aan zuurstof en komt de temperatuur niet op gang. Te droog geeft geen vertering. Het is te controleren door een handvol compost in je vuist uit te knijpen komen er enkele druppeltjes water tussen je vingers doorsijpelen dan is het materiaal goed. Komt er meer vocht dan is het te nat, bij mengen met droog materiaal.

Komen er geen druppeltjes, is het te droog en mengen met vochtig materiaal of sproeien met een gieter regenwater.

Compost wormen zijn roder en kleiner dan de gewone regenwormen en in staat om groene afval om te zetten in compost. Dit wordt ook wel wormenmest genoemd omdat het door de wormen heen gaat.

De mest van de wormen is erg vruchtbaar en een rijke toevoeging voor de groentetuin.

De temperatuur loopt op tot bij de 70/75 graden in de kern.

Na enige weken de hoop omzetten zodat het buitenste gedeelte binnen komt en ook composteert.

Wanneer je de hoop zijn gang laat gaan door niet om te zetten duurt het langer voordat het de juiste compost is. Dat is ook mogelijk.

Op deze manier heb je na een halfjaar tot een heel jaar compost waar elke tuin je dankbaar voor is!

Het is het beste om compost niet onder te werken maar als mulch (dun laagje) te gebruiken in de borders.

Voor de groentetuin kan het wat dieper ondergewerkt worden zodat de wortels het beter op kunnen nemen.

Wormenbak is in deze tijd helemaal in en kan op veel manieren gebruikt worden. Goed voor mensen met wat minder ruimte (zelfs op een balkon.)

Een bak met een inhoud van ongeveer 250-liter waar gaten in gemaakt zijn rondom, haal de bodem er uit, vanboven mag het open zijn wat je zelf het prettigst vind. In de zomer kan het beste buiten staan dus vroeg in het jaar beginnen.! Wat kun je hier allemaal in doen---alles wat hierboven staat aan gegeven in de gewone compost. Het beste is om alles wat fijn te maken en in laagjes opwerken. Laat de compostwormen het werk doen. De wormen worden vanzelf aangetrokken en zetten de materialen om in de prachtigste compost wat een opsteker is voor de tuingrond.

Er zijn vele manieren om compost te maken ook de wormenbak is daar een voorbeeld van.






Als de compost klaar is ruikt het naar bosaarde.

Zelf gemaakte compost kan heel best gebruikt worden om de bloempotten mee te vullen, je mengt er dan wat gekochte potgrond door nog wel controleren of het echt goed is.

Als je een mulchlaag aanbrengt niet meer als enkele centimeters om zuurstof tekort te voorkomen.

Voor meer info lees ook; grondbewerking