Herfst in de tuin

Wat te doen in de tuin in de herfst.

Kijk goed rond en denk na wat er verandert moet worden voor dat de winter komt!

Kijk uit voor de herfststormen, te lange struiken/planten terug knippen b.v. de vlinderplant ( Buddleja ) niet te kort deze is vorstgevoelig.

Vervelende wortel kruipende onkruiden die de vasteplanten verstikken zoveel mogelijk verwijderen en in de afvalcontainer doen niet in je eigen compost!

Te lange rozen terug knippen (de koppen eruit zodat ze niet door de stormen los komen te staan. Klimrozen ook toppen.

Potten met zomerbloeiers legen en schoon maken of nieuwe winterplanten b.v. conifeertjes wat je leuk vind.

Zuurgraad meten; normaal is de zuurgraad tussen 5 en 6 als die lager aangeeft is een gift van kalk nodig.

Zie wat ik geschreven heb onder bemesting staat hier onder;  

 (Tegenwoordig is een kalkbemesting nodig omdat de regen die in deze tijd valt zuur is.  Een handje vol kalk is voldoende voor 1 vierkante meter om mee te beginnen en dan kijken wat de reactie is.  De planten in de borders zullen er van opleven en er gezonder gaan uitzien. ) Tussen een bemesting van kalk en de volgende bemesting moet 6 tot 8 week zitten anders worden de latere bemesting geblokkeerd! 

Teveel stikstof verzuurd de grond en verdwijnen de mineralen, kalk en magnesium en willen de planten niet goed groeien daardoor komen er afwijkingen in de groei.

Mineralen/sporenelementen te korten; 

Vatbaar voor schimmelziekten, schade door ongedierte en vorst. Overmaat van het ene uit zich door een tekort aan het andere/evenwicht moet er zijn. pH waarde 7 is neutraal onder de 7 is zuur er boven is alkalisch.                                                                              Boven de 8 komt bijna niet voor.  Tussen 5 en 7,5 is optimaal (goed dus). 

De keus om niets te doen in de herfst is een must om alles tot rust te laten komen en alles af te laten sterven zo dat de planten zich vullen met nieuwe kracht wat in de wortels trekt voor het volgend voorjaar. 

Ook kun je de planten beschermen en voeden zoals blad wat naar beneden dwarrelt en laten liggen, compost aanbrengen op plaatsen die het nodig hebben b.v. onder de heggen en struiken (met mate nooit te veel) heggen en struiken die in de zomer geknipt worden kunnen wel iets extra's gebruiken.

De tuin aankleden voor de wintermaanden b.v. de borders aanpassen zo dat ze in de wintermaanden er ook goed uitzien.

Tuinmeubels schoon maken en opbergen, kunststof stoelen en tafels niet vergeten! 

Er kunnen nieuwe vasteplanten in de tuin gezet worden de grond is nu nog warm van de zomerdagen en zullen daardoor beter aanslaan.